Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

5G brengt de bal aan het rollen voor een nieuwe beleving van voetbalmatchen

01/12/2022

Digitalisering en technologische vernieuwing spelen al langer een grote rol in sportwedstrijden. Je herinnert je bijvoorbeeld vast nog het moment dat de VAR (of Video Assisted Referee) in de Belgische voetbalcompetitie werd geïntroduceerd. 5G, de nieuwste technologie in draadloze netwerken, brengt nieuwe innovaties echter in een stroomversnelling. Dat hebben ook voetbalstadions goed gezien. België heeft er met de Cegeka Arena, thuisbasis van KRC Genk, namelijk een eerste 5G-stadion bij. Voetbal is als een van de populairste sporten in België een geweldige use case om de mogelijkheden van 5G in de kijker te zetten.

INTERACTIEVE VOETBALWEDSTRIJDEN VOOR TOESCHOUWERS

Voetbalfans willen niet gewoon naar de match kijken, ze willen de match beleven. Hoe kunnen stadions er dus voor zorgen dat iedereen, ook wie op de achterste rijen zit, zich verbonden voelt met wat zich op de het veld afspeelt?

Livestreaming is een van de beste manieren om alle toeschouwers te bereiken en is dan ook een belangrijke use case van 5G in stadions. 5G biedt de mogelijkheid om wedstrijden direct naar de smartphones van toeschouwers te streamen. Zo maken alle fans de actie op het veld van dichtbij mee, waar ze ook zitten. 5G blinkt uit in zeer lage responstijden, en laat dat nu net een groot voordeel zijn voor livestreaming. In voetbal kan één seconde het verschil maken en dankzij deze technologie hoef je niets te missen van de match. Hoewel stadions ook video's kunnen streamen met een WiFi- of 4G-netwerk, zit er altijd vertraging op de beelden. De videobeelden die over een 5G-netwerk worden verstuurd, kennen daarentegen praktisch geen vertraging.

Stadions kunnen ook experimenteren met nieuwe camerahoeken. Omdat de camera's rechtstreeks op het 5G-netwerk worden aangesloten, is minder bekabeling nodig. Zo wordt het een pak eenvoudiger om camera's te plaatsen op plekken die niet toegankelijk of niet praktisch waren. Deze frisse kijk op de match tilt de ervaring van fans ongetwijfeld naar een hoger niveau. Stadions bieden toeschouwers de mogelijkheid om elke pass, tackle en goal opnieuw te bekijken in het grootste detail. Deze nieuwe camerahoeken komen bovendien niet alleen fans in het stadion ten goede, maar ook de kijkers thuis.

5G en augmented reality gaan hand in hand, ook in stadions. Augmented reality maakt voetbalwedstrijden interactiever en immersiever. Laten we namelijk niet vergeten dat toeschouwers in het stadion niet over dezelfde informatie beschikken als mensen die de match op televisie volgen: op televisie krijg je onder andere regelmatig updates over het balbezit en het aantal passes van beide ploegen. Augmented reality kan deze data tot bij de toeschouwers brengen via hun smartphone, bijvoorbeeld aan de hand van een virtuele extra 'laag' die bovenop de videostream wordt geplaatst. Deze laag kan toeschouwers meer vertellen over de match in het algemeen, wie de spelers zijn en hun prestaties. Augmented reality is bovendien de kans bij uitstek voor stadions om jongere fans aan te trekken, die zijn opgegroeid met de FIFA-videospellen en bekend zijn met dit concept.

VERBETERDE PRESTATIES VOOR VOETBALCLUBS

Kan 5G de prestaties van voetbalspelers verbeteren? Het lijkt misschien een vreemd gegeven, maar 5G kan heel wat potentieel bieden voor trainers en voetbalclubs. Denk bijvoorbeeld aan wearables en andere sensoren die de fysieke toestand van de voetballers meten. Deze kunnen onder andere informatie verzamelen over de hartslag, ademhaling en eventuele kwetsuren. Daarnaast zijn er ook sensoren die data verzamelen over de bewegingen van een speler en zo meer inzicht bieden in de match zelf. Hoeveel stappen heeft de speler nodig om een bepaalde afstand af te leggen? Wat is zijn of haar maximale snelheid? Hoe vaak en waar op het veld botste hij of zij tegen andere spelers? Met sensoren worden deze vragen snel en betrouwbaar beantwoord.

Deze gegevens zijn uiteraard van grote waarde voor trainers, sportartsen en andere medewerkers, zowel tijdens de match als tijdens de analyse achteraf. Gegevens afkomstig van wearables en sensoren zorgen ervoor dat coaches betere beslissingen nemen door zich op objectieve data te baseren. Door de informatie van elk individu vervolgens te analyseren en te vergelijken met eerdere prestaties, is het eenvoudiger om eventuele problemen op te sporen en verbeterpunten aan te reiken.

UITGEBREIDE NETWERKCAPACITEIT VOOR STADIONS

Het grote aantal toeschouwers vormt een grote uitdaging voor de connectiviteit in stadions. Duizenden personen die zich tegelijk met het netwerk verbinden om te bellen, berichten te sturen, en foto's en video's te delen? Dat vergt heel wat capaciteit. Stadions die gebruikmaken van een krachtig 5G-netwerk, zogenaamde 'connected stadiums', hebben zonder twijfel een stapje voor. Het is belangrijk om niet alleen de toeschouwers te voorzien van connectiviteit, maar dat er ook altijd een stukje capaciteit voorzien is voor de medewerkers in het stadion of voor noodgevallen. Network slicing is een efficiënte manier om het netwerk precies in te delen, zodat het perfect aan de behoeften van het stadion voldoet.

5G hoeft zich natuurlijk niet te beperken tot een voetbalwedstrijd. Ook andere processen in en rond het stadion, zoals het organiseren van de parking, de toegangscontrole en de verkoop van snacks en dranken, kunnen worden ondersteund met een 5G-netwerk. Deze netwerken zijn bovendien eenvoudig te schalen om de dekking en capaciteit uit te breiden.

Geïnteresseerd in 5G van Citymesh? Lees hier meer.

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.