Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

5G en WiFi in de gezondheidssector: innovatie voor patiënten én artsen

16/08/2021

De coronacrisis maakt duidelijk hoe belangrijk connectiviteit is voor de gezondheidssector. Dankzij nieuwe technologie, zoals 5G, is het mogelijk om de ervaring van de patiënt te verbeteren, ziekenhuizen en dokters te voorzien van gedetailleerde gegevens en de mogelijkheden voor de gezondheidssector uit te breiden. Ook WiFi zal een grote rol blijven spelen, voor de dagdagelijkse administratie of voor specifieke toepassingen. We zetten enkele manieren in de kijker waarop WiFi en in het bijzonder 5G een revolutie kunnen teweegbrengen in de gezondheidszorg.

Betrouwbare zorg op afstand

Denk bijvoorbeeld aan zorg op afstand. Hoewel dit momenteel nog maar weinig wordt toegepast, heeft de coronacrisis aangetoond dat hier wel degelijk nood aan is. In het begin van de coronapandemie deden veel huisartsen bijvoorbeeld uitzonderlijk telefonische consultaties. Dit is echter niet nauwkeurig en door het gebrek aan video kunnen er foute beslissingen worden gemaakt. Dankzij een stabiele WiFi-verbinding en met de introductie van 5G zijn virtuele consultaties echter heel wat persoonlijker en accurater. Een voorbeeld daarvan zijn dermatologische aandoeningen, waarbij beeld cruciaal kan zijn voor een juiste diagnose. Ook voor patiënten die zich moeilijk kunnen verplaatsen en voor een regelmatige opvolging van patiënten kunnen virtuele consultaties nuttig zijn. Zowel voor de arts als voor de patiënt zijn er verschillende voordelen. Zo is het voor de huisdokter niet langer noodzakelijk om bepaalde patiënten aan huis te bezoeken. De patiënt hoeft zich ook niet te verplaatsen en bespaart zo tijd. Bovendien wordt het risico op besmettelijkheid geëlimineerd.

De privacy van patiënten beschermen

Privacy is binnen de gezondheidssector van groot belang. Elk jaar krijgen verschillende gezondheidsinstellingen te maken met cyberaanvallen, die de patiëntgegevens in gevaar kunnen brengen. 5G heeft een hogere graad van beveiliging dan 4G en is dan ook een betere keuze voor de overdracht van gegevens. Door het netwerk te segmenteren, worden afzonderlijke virtuele netwerken gecreëerd, waardoor het voor personen met kwaadwillende bedoelingen moeilijker is om toegang te krijgen tot het algemene systeem. Verdacht gedrag, bijvoorbeeld een poging om toegang te krijgen tot een netwerk dat niet vaak wordt gebruikt, is ook nog eens eenvoudiger te ontdekken. Hoewel cyberaanvallen steeds geavanceerder worden, biedt de verbeterde encryptie van 5G-netwerken weerstand tegen kwaadwillende partijen dankzij het strenge verificatieproces van gebruikers op het netwerk.

Uitwisselen van informatie

5G is onlosmakelijk verbonden met het Internet of Things (IoT). Deze technologie maakt het mogelijk om data die in een ziekenwagen wordt verzameld uit te wisselen met het ziekenhuis. Aan de hand van camera's, sensoren en andere meetapparatuur beschikken de artsen en het verpleegkundig personeel namelijk over gedetailleerde gegevens over de conditie van de patiënt. Het ziekenhuis kan zich vervolgens al vóór de aankomst van de patiënt voorbereiden. Als MRI-scans, CT-scans en bestanden van andere machines moeten worden gedeeld met een andere arts, kunnen deze via 5G snel worden verstuurd. Patiënten én personeel moeten dan minder lang wachten. Wearables, zoals Fitbits en Apple Watches, zijn ondertussen al goed ingeburgerd. Momenteel zijn wearables in veel gevallen echter nog niet nauwkeurig genoeg om onafhankelijk diagnoses te stellen. Daar kan in de toekomst echter verandering in komen. Nieuwe technologie in combinatie met 5G of WiFi kan ervoor zorgen dat artsen in het ziekenhuis op elk moment data kunnen opvragen over de gezondheidstoestand van een patiënt, bijvoorbeeld over de bloedsuikerwaarde bij diabetespatiënten, waar ze zich ook bevinden. Ook Sigfox-technologie kan hiervoor worden gebruikt: zo is het mogelijk om data over grote afstanden te versturen.

Artsen wereldwijd opleiden

Ook in het ziekenhuis zelf kan 5G tot betere communicatie leiden. In het geval van complexe operaties is het mogelijk om beelden in real time en zo goed als zonder latentie in hoge definitie te streamen naar locaties wereldwijd. Op deze manier kunnen patiënten en dokters op de expertise van artsen wereldwijd te rekenen, zonder dat de afstand een belemmering is. Daarnaast is het ook mogelijk om gezondheidszorg beschikbaar te maken in gebieden die minder toegankelijk zijn. 5G kan bovendien een nieuwe wereld openen voor het opleiden van dokters en zorgpersoneel. Aan de hand van virtuele oefeningen, bijvoorbeeld, kunnen artsen in opleiding kennismaken met operaties en het stellen van diagnoses. WiFi en 5G kunnen ook de dagelijkse werking van het ziekenhuis bevorderen. Technologie als Footfall AI kan gegevens verzamelen over het aantal medewerkers, patiënten en bezoekers dat zich in één gang, op één verdieping of in het volledige ziekenhuis bevindt, op welk moment dan ook.

Conclusie: 5G en WiFi zorgen voor nieuwe mogelijkheden

Het gebruik van 5G in de gezondheidszorg staat nog in de kinderschoenen. De toepassingen bieden echter een groot aantal voordelen, van nauwkeurige gegevens in real time tot een grotere cyberveiligheid. WiFi is tegenwoordig al onmisbaar in ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen en dat zal niet gauw veranderen. Met de juiste strategie, en een combinatie van WiFi, 5G en andere technologieën, verloopt het het vormen van een diagnose en het opvolgen van een patiënt eenvoudiger, sneller en betrouwbaarder.

Wil je meer weten over de toepassingen van 5G en WiFi in de gezondheidssector? Neem contact op met sales@citymesh.com.

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.