Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

Beltug: Citymesh aan tafel met Orange, Telenet en Proximus

09/02/2023

25 januari schoof Citymesh mee aan de discussietafel van het Beltug event ‘From 5G indoor to 5G MEC and back’. Als vierde operator, de 5G-specialist in België en met meer dan vijftien jaar ervaring in draadloze netwerken, zaten we samen aan tafel met Orange, Proximus en Telenet voor een open gesprek over de toekomst van 5G. Ons doel? Zoals altijd, barrières wegnemen, oplossingen bedenken en zowel kennis als ervaring delen. En omdat Citymesh staat voor transparant communiceren, delen we graag onze vijf takeaways van die avond. Beter nog, onze 5 G’s van Beltug.

Gegarandeerde veiligheid

Heel eenvoudig uitgelegd, een sterke kracht van 5G is dat het ook als privénetwerk kan worden aangeboden. Het is kostenefficiënt en zeer eenvoudig te implementeren. Een privénetwerk bestaat namelijk uit enkele micromasten die ervoor zorgen dat een ​​specifiek gebied private dekking krijgt. Zo heb je helemaal zelf de controle over de grootte van het gebied en nog belangrijker, de beveiliging. In tegenstelling tot het openbare net is de toegang dus beperkt. Kort gezegd, het opzetten van een privénetwerk kan de werking en veiligheid garanderen.

Citymesh doet dit bijvoorbeeld al voor Brussels Airport. De hoogste prioriteit op een luchthaven is veiligheid. Een goede connectiviteit is dus belangrijk voor het uitvoeren van operaties en het uitwisselen van informatie. Daarom richten we ons op drie zaken:

  • connectiviteit over de hele site in alle omstandigheden
  • snellere respons en betere dienstverlening aan de passagiers
  • betere ondersteuning van missie- en bedrijfskritische communicatie

Meer concreet laat 5G ‘slicing’, of het ‘reserveren’ van een stukje netwerk toe bij crisiscommunicatie, zodat een deel van het netwerk steeds beschikbaar blijft voor de hulpdiensten. Het maakt dan niet meer uit hoe druk het is op het netwerk, er is altijd voldoende capaciteit voor het verzenden van data. Daarnaast is het net geschikt om ongevallen op het tarmac te bekijken en waarvan je live beelden in crisissituaties kan streamen. Eveneens is de verbinding gratis, wat een flinke kostenbesparing kan betekenen. Met de keuze voor een mobiel privaat netwerk wordt de werking van de luchthaven efficiënter en gaat de service voor de passagiers er ook sterk op vooruit.

Graag sneller

Snel, sneller, snelst. Omdat er op het 5G-netwerk minder latency, of anders gezegd, vertraging zit dan bij 4G, opent dat de deur naar een wereld vol nieuwe kansen en toepassingen. Door het inzetten van deze netwerken, maken we operaties op afstand mogelijk. In videostreaming wil dit zeggen dat een video, die met een 4K-camera wordt opgenomen, kan worden uitgezonden zonder vertraging. Denk maar aan het livestreamen van grote evenementen. Ook is dit mogelijk bij voertuigen die op afstand bestuurd worden. Wanneer van ver een commando wordt uitgesproken, moet het voertuig dat bevel onmiddellijk en zonder vertraging toepassen. 5G is hier snel en betrouwbaar genoeg voor.

Gaan voor een hybride toekomst, dat is gaan voor een toekomst zonder keuzestress

Citymesh luistert naar de noden van zijn publiek. Daarom zijn we er ons van bewust dat de bedrijfsvoering niet stopt bij de in- en uitgang van een bedrijf. Wij zijn dan ook de eersten die streven naar een feilloze werking tussen private- en openbare netwerken. Maar kunnen we onze woorden waarmaken? Jazeker! Zo heeft Seafar de technologie ontwikkeld om autonoom te kunnen varen. Om dit vlot te laten verlopen, is een feilloze connectiviteit nodig.

Citymesh voorziet daarom de betrouwbare en stabiele communicatieverbinding tussen het schip en het controlecentrum. Ze doen dit met behulp van een hybride wifinetwerk, private 5G en een openbaar 4G-net. Voor Citymesh is de toekomst dus geen of-of-verhaal maar een en-en-verhaal. We kiezen niet meer tussen wat het best aansluit bij de noden van jouw bedrijf, maar wel wat de beste oplossing is voor al die noden.

Geen innovatie zonder connectiviteit

Connectiviteit is de start van alles, zonder connectiviteit is er geen ‘trinity of innovation’.

Maar wat is dat nu juist? De ‘drie-eenheid van innovatie’ is de wisselwerking tussen 5G, kunstmatige intelligentie en hybride clouds, een opslagplaats waarin gegevens en apps tussen twee omgevingen kunnen worden verplaatst. We scheppen even een duidelijk beeld. 5G geeft de cloud ogen en handen, artificiële intelligentie geeft machines een autonoom denkend brein.

Als voorbeeld kunnen we denken aan Footfall AI, een oplossing van Citymesh voor Westtoer. De Footfall AI is gebaseerd op beeldsensoren en gebruikt Machine Learning voor flexibele monitoring mogelijkheden. Footfall gaat dus geen set van voorgeprogrammeerde regels (algoritme) volgen, maar leert door middel van ‘ervaring’ en behulp van wiskundige berekeningen om zelfstandig patronen te herkennen. De oplossing monitort nauwkeurig en anoniem hoeveel mensen zich bevinden in een vooraf bepaald gebied, zoals een winkelstraat. Op deze manier wil Citymesh, samen met de Cegeka Familie, een schaalbaar en toekomstbestendig platform bieden met een duidelijke focus op privacy en veilig gebruik van data.

Geheel mee in ons verhaal?

Benieuwd wat we te bieden hebben of op zoek naar een oplossing voor jouw bedrijf? Maak een afspraak, wij zorgen voor koffie.

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.