Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

CO2-meter kopen? Alles wat je moet weten over CO2-sensoren

08/12/2021

Ventilatie is belangrijk: daarover zijn we het allemaal eens. Maar hoe wéét je dat de luchtkwaliteit in je school of bedrijf goed is? Daar kunnen CO2-meters een antwoord op geven. Weet jij wat CO2-meters precies doen en hoe je ze gebruikt? Hier beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.

Waarom is het belangrijk om CO2 binnen te meten en hoe kan een CO2-meter helpen met de preventie van COVID-19?

Mensen ademen O2 (zuurstof) in en ademen CO2 (koolstofdioxide) uit. Wanneer er een raam open staat of wanneer er een luchtcirculatiesysteem aanwezig is, komt er veel verse lucht binnen en zijn de CO2-waarden dus laag. Als de deuren en ramen echter gesloten blijven en er geen andere ventilatie is, kan de CO2-concentratie snel stijgen.

Het meten en controleren van de CO2-waarden is een belangrijke stap in de strijd tegen COVID-19. We weten ondertussen dat de meeste besmettingen voorkomen bij nauw contact in een gesloten ruimte. COVID-19 kan worden verspreid in microdruppels die verschillende uren lang in de lucht kunnen blijven hangen. Wanneer een ruimte goed geventileerd is, blijven deze microdruppels minder lang hangen, omdat ze afgevoerd worden naar buiten.

Maar hoe weet je hoeveel verse lucht er binnenkomt, en wat is 'goed geventileerd'? Door een CO2-meter te kopen beschik je over de nodige data. Een CO2-meter geeft niet rechtstreeks het risico op een besmetting weer, maar de CO2-waarden kunnen worden gebruikt als indicatie voor de luchtkwaliteit. Hoe beter de luchtkwaliteit, hoe kleiner de kans op een besmetting. Hoe slechter de luchtkwaliteit, hoe groter de kans dat een besmetting zich verspreidt in de ruimte.

Hoe werkt een CO2-meter en wat betekenen de waarden die op een CO2-meter worden weergegeven?

Zoals de naam al doet vermoeden, meten CO2-meters aan de hand van sensoren de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht. CO2-meters geven een getal weer dat verwijst naar de CO2-concentratie in PPM (parts per million, deeltjes per miljoen). Als algemene regel geldt:

  • 600-800: een goed binnenklimaat, ventileren is niet nodig
  • 800-1000: de waarden zijn acceptabel, het is aangeraden om te ventileren
  • >1000: de CO2-concentratie is te hoog, ventileer door ramen/deuren open te zetten of het luchtcirculatiesysteem in te schakelen

Meestal wordt ook een pictogram of andere aanduiding weergegeven, die aangeeft of de grenswaarde al dan niet is overschreden. Zo hoef je niet zelf op te zoeken wat de normale waarden voor de CO2-concentratie zijn. Sommige CO2-sensoren geven ook een melding wanneer de hoeveelheid CO2 in de lucht te hoog is.

Hoe herken je een kwalitatieve CO2-meter?

Het is natuurlijk belangrijk dat je erop kunt vertrouwen dat de weergegeven waarden van de CO2-meter accuraat zijn. Voor CO2-meters in België wordt aangeraden om te kiezen voor een nauwkeurige NDIR-sensor (niet-dispersieve infraroodsensor). Ook de levensduur van de sensor moet je in overweging nemen: je neemt best een model dat ten minste enkele jaren meegaat.

Waar hang je de CO2-meter best?

CO2-sensoren zonder scherm kunnen best aan de muur worden gehangen, op een hoogte van minimaal 50 cm. CO2-sensoren met een scherm hang je dan weer best op ooghoogte, omdat het scherm dan eenvoudig af te lezen is. Het is echter belangrijk dat mensen niet direct op de CO2-meter ademen, omdat de waarden in dat geval niet betrouwbaar zijn. Hang de CO2-meter ook niet vlak naast een deur of raam, want ook dan zijn de waarden geen goede indicatie van de luchtkwaliteit.

Wil je een CO2-meter bestellen? Vul het formulier in en ons sales-team neemt contact met je op.

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.