Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

Drie technologietrends in het onderwijs: is jouw school er klaar voor?

14/09/2022

Niet alleen in de vrije tijd van leerlingen, maar ook op school neemt technologie een steeds grotere plaats in. We kunnen ons dan ook geen klaslokaal meer voorstellen zonder laptops en tablets. In dit blogartikel nemen we enkele technologietrends binnen education onder de loep en gaan we dieper in op de vereisten om het meeste te halen uit deze vernieuwingen. Is jouw school klaar om deze trends te implementeren? Je ontdekt het hier.

BLENDED LEARNING: WAAR HET ONDERWIJS EN DE DIGITALE WERELD ELKAAR ONTMOETEN

De tijd waarin de leerkracht voor de klas staat en de leerlingen druk notities neerpennen, zijn voorgoed voorbij. In steeds meer scholen maken traditionele onderwijsmethoden plaats voor blended learning. Blended learning combineert 'face-to-face' of remote lesgeven met digitale en online tools. Deze tools kunnen zeer uitgebreid zijn, van educatieve video's tot online quizzen.

De grootste troef van blended learning? Meer interactieve en persoonlijke lessen. Leerlingen leren niet allemaal op dezelfde manier, dat weten we ondertussen. Traditionele lessen, waarbij de docent voor de klas lesgeeft en de studenten oefeningen maken in schoolboeken, zijn dus niet de ideale leermethode voor iedereen. Blended learning geeft leerkrachten de mogelijkheid om meer mogelijkheden aan te reiken. Wie een visuele, verbale of sociale leerstijl heeft, kan heel wat voordeel halen uit digitale tools.

Blended learning wordt vaak als synoniem van hybrid learning beschouwd. Deze twee concepten zijn echter niet helemaal hetzelfde. Hybrid learning verwijst eerder naar lessen die zowel in het klaslokaal als remote kunnen worden gevolgd. Met andere woorden: een les wordt niet door iedereen op dezelfde plaats gevolgd, omdat sommige leerlingen bijvoorbeeld van thuis meevolgen. Remote of hybrid learning wordt vaak in één adem genoemd met de coronamaatregelen. Voor veel scholen was dit dan ook de eerste kennismaking met remote learning. Blended learning gaat verder. Hier gaat het niet (alleen) om remote of in-person lessen, maar om de digitale tools die als aanvulling dienen. Denk bijvoorbeeld maar aan leerlingen die online oefeningen doen als huiswerk, een spreekbeurt thuis opnemen of een interessante video bekijken tijdens de geschiedenisles.

Blended learning en connectiviteit: wat is vereist?

Capaciteit, capaciteit, capaciteit: we kunnen het niet genoeg herhalen. Om het meeste uit blended learning te halen, moeten de leerkrachten en leerlingen beschikken over een krachtige internetverbinding. HD-video's moeten meteen afspelen zonder bufferen, leerkrachten moeten waar dan ook op school toegang hebben tot alle relevante documenten en informatie, en het netwerk moet voorzien zijn op het grote aantal gebruikers en devices. De beste manier om je connectiviteit op school te garanderen? Bespreek je noden met Citymesh en schaal of upgrade je draadloze netwerk.

BEVEILIGING EN BRING YOUR OWN DEVICE: EEN UITDAGING VOOR SCHOLEN

Bij steeds meer scholen geldt BYOD (Bring Your Own Device). Deze policy heeft heel wat voordelen: de leerlingen weten hoe ze hun device moeten gebruiken, de devices maken hybrid learning mogelijk en scholen kunnen sneller aan de slag met hun digitaliseringsstrategie. Er zijn echter ook risico's verbonden aan BYOD. Datalekken, ransomware en DDoS-aanvallen zijn slechts enkele van de cyberbedreigingen waarmee scholen rekening moeten houden. Beveiliging is dus van het grootste belang als leerlingen hun eigen devices gebruiken, of dat nu tablets, laptops of zelfs smartphones zijn.

Een van de grootste uitdagingen van BYOD is de grote verscheidenheid. Verschillende soorten devices, merken, besturingssystemen … ICT-coördinatoren moeten aan heel wat denken. De beveiliging moet dan ook afgestemd zijn op álle mogelijke devices. Scholen kunnen cybersecurity op verschillende manieren toepassen. Ten eerste is het belangrijk om leerlingen, leerkrachten en administratief personeel op de hoogte te stellen van de gevaren van phishingmails, malware en andere soorten cyberaanvallen. Door websites te blacklisten, kan de school bovendien al een eerste stap nemen om schadelijke inhoud te vermijden. Ook de infrastructuur moet bestand zijn tegen cyberdreigingen. Het draadloze netwerk mag niet de zwakke schakel zijn waarmee kwaadwillende actoren toegang kunnen krijgen tot persoonsgegevens en andere gevoelige informatie.

Wat heeft jouw school nodig om van beveiliging een prioriteit te maken?

Het kan een heuse opdracht zijn voor ICT-coördinatoren op school om de infrastructuur voor te bereiden op een BYOD-policy. Firewall-as-a-Service van Citymesh is de ideale oplossing. Schadelijke websites worden op deze manier automatisch geblokkeerd, wat het gevaar van ongeautoriseerde toegang tot gegevens van de school drastisch verlaagt. Dankzij blacklisting en/of whitelisting op verschillende gebruikersniveaus zorg je voor een uitgebreide en flexibele bescherming tegen ransomware, malware en meer.

LEARNING ANALYTICS: DE KRACHT VAN DATA

Hoe meer scholen weten, hoe sneller en beter ze kunnen inspelen op de noden van leerlingen. Het verzamelen van informatie is echter eenvoudiger gezegd dan gedaan, want leerkrachten hebben de handen al vol met hun lespakketten. Wat als data het werk vóór hen zou kunnen doen?

Gerichte gegevens en bijbehorende analyse in het onderwijs kunnen een doorbraak betekenen voor een betere opvolging van studenten. Door trends te analyseren, kunnen afwijkingen sneller worden opgespoord en kunnen de leerkrachten efficiënter actie ondernemen. Op deze manier kan learning analytics worden gebruikt door scholen om de prestaties van leerlingen op te volgen, de ontwikkeling van studenten te bevorderen en te bepalen welke leerlingen extra ondersteuning nodig hebben. Learning analytics kan zelfs inzicht geven in welke soorten inhoud (tekst, afbeeldingen of video) studenten verkiezen.

Big data kan niet alleen voor de voortgang van leerlingen worden ingezet, maar is ook nuttig voor andere aspecten van scholen, zoals de algemene strategie, het beheer van leerplannen en de prestaties van de school in het algemeen. In dat geval spreken we van educational analytics. Learning analytics is vooral gericht op leerlingen en leerkrachten, terwijl educational analytics een bredere basis heeft, die de werking van de school en het administratieve personeel omvat.

Hoe kunnen scholen de nodige data verzamelen?

Scholen beschikken over heel wat informatie: de punten van leerlingen, feedback over de lessen, opmerkingen van leerkrachten … Om deze gegevens veilig en betrouwbaar op te slaan, is robuuste connectiviteit vereist. Een netwerk van Citymesh biedt de nodige zekerheid voor scholen.

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.