Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

Smart City World Expo 2021: de visie van Citymesh

24/11/2021

Van 16 t.e.m. 18 november 2021 was Citymesh aanwezig op de Smart City World Expo in Barcelona. Lees hieronder de bevindingen van Ward, CSO bij Citymesh.

Het was al de zesde keer dat enkele collega's van Citymesh de Smart City World Expo in Barcelona bezochten. Dit evenement, dat met uitzondering van coronatijden jaarlijks plaatsvindt, is de plaats bij uitstek voor iedereen die betrokken is bij Smart City-uitdagingen. Hier kunnen ze namelijk state-of-the-art-ontwikkelingen van dichtbij meemaken.

Tijdens deze expo kunnen ze gelijkgestemden ontmoeten om te bespreken en ervaren hoe technologie steden en gemeenten kan helpen, en om na te denken over de manier waarop digitalisatie een verschil kan maken voor wie er woont en werkt.

Er mag geen twijfel over bestaan dat technologie op zich nooit een doel is, maar in het beste geval een middel is om een doel te bereiken. Veel uitdagingen van steden en gemeenten raken nooit aan de digitale oppervlakte, maar zoals met deze expo in de kijker wordt gezet, kan technologie helpen om processen te stroomlijnen en ze - ten minste één stap - vooruit te brengen.

In de afgelopen jaren lag de focus van de expo op het verzamelen van gegevens:

  • slimme vuilnisbakken - gelukkige waren er slechts enkele op de expo dit jaar
  • slimme verlichtingspalen
  • slimme sensoren, in de breedst mogelijke betekenis

Eigenlijk waren deze oplossingen niet zó "slim".

Wat is er slim aan te weten dat een afvalbak vol is, zonder een fatsoenlijke manier om middelen te herverdelen om hem te legen?

Wat is er slim aan te weten dat er licht brandt als er niemand in de buurt is om van het licht te genieten?

Wat is er slim aan te weten dat een straat overstroomd is omdat een riool zijn grenzen heeft bereikt, als je de mensen niet kunt informeren om te evacueren?

Het is niet voldoende, maar toch heeft het verzamelen van data de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. En dat juichen we toe: het is niet mogelijk om goede beslissingen te nemen zonder data, zonder cijfers en zonder feiten.

De Klimaatconferentie van Glasgow ligt nog maar net achter ons. Het was dan ook geweldig om te zien dat alle Europese regio's die op de expo aanwezig waren de focus leggen op het implementeren van technologische oplossingen die iedereen kunnen helpen bij het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs - Sustainable Development Goals).

De bedrijven die op de SCWE aanwezig waren, hebben allemaal hun eigen methodes om steden en gemeenten te helpen bij het bereiken van deze doelstellingen.

  • Platformen om de beschikbare data streams te evalueren en correleren, om ze op een slimme manier in te zetten
  • Digital Twins die de milieu-effecten voorspellen wanneer veranderingen worden voorgesteld
  • Milieuvriendelijk (autonoom) transport
  • Slimmere en goedkopere apparaten om de luchtkwaliteit constant te monitoren of zuiveren
  • Het interpreteren van statistieken en de soorten bezoekers en verkeer in en rond de stad

Wij bij Citymesh doen er alles aan om tegemoet te komen aan deze ontwikkelingen door manieren te voorzien om de data van deze sensoren te backhaulen naar een cloud naar keuze (private, hybrid of public). Zo krijgt de data betekenis. De backhaul is beschikbaar in verschillende vormen op basis van de behoeften en het budget van de toepassing en de klant. Er is een LP-WAN Sigfox-netwerk voor behoeften met een laag budget (op vlak van zowel inspanning als geld), WiFi voor meer data zonder bedrijfskritische toepassingen en een volwaardig Mobile Private 5G-netwerk voor bedrijfskritische toepassingen.

We kunnen besluiten dat alle wegen naar Rome leiden en deze gedachte werd verscherpt tijdens de expo: we gebruiken de gegevens afkomstig van de sensoren ten voordele van de stad, de inwoners, de bedrijven en - misschien wel vooral - het milieu.

(Geschreven door Ward Van Ooteghem, CSO bij Citymesh)

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.