Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

Supply Chain 4.0: de rol van het IoT

25/04/2022

De supply chain en logistiek zijn voortdurend in beweging. Globalisering en COVID-19 waren de voorbije jaren slechts enkele van de grote uitdagingen waarmee de supply chain te maken krijgt. Bovendien maakt e-commerce het eenvoudiger dan ooit om producten uit alle hoeken van de wereld te kopen en snel te ontvangen, maar de supply chain moet natuurlijk kunnen volgen. De oplossing om processen efficiënter te maken? Technologie, meer bepaald het IoT (Internet of Things).

TECHNOLOGIE EN DE SUPPLY CHAIN: A MATCH MADE IN HEAVEN

Laten we beginnen bij het begin. Supply chain 4.0 verwijst naar het gebruik van technologieën van Industry 4.0. Dit omvat onder andere sensoren, netwerken, tools voor het automatiseren van processen en dashboards. Het doel van deze technologieën is om meer informatie te verzamelen en zo de supply chain zo te verbeteren. Van douaneverplichtingen en nationale regelgevingen tot de planning van het transport: bij de supply chain komt heel wat kijken. Hoe beter de verschillende elementen met elkaar geïntegreerd zijn, hoe efficiënter de supply chain verloopt.

Automatisering is al lang geen onbekende binnen de supply chain, maar het kan altijd beter. Met de juiste technologie kunnen bedrijven het meeste halen uit hun supply chain. Het is niet eenvoudig om te ontdekken waar er eventuele knelpunten zijn en hoe de processen kunnen worden geoptimaliseerd. IoT-devices kunnen helderheid brengen. Ze laten bedrijven toe om hun supply chain te analyseren en indien nodig opnieuw in te richten.

DE SUPPLY CHAIN 4.0 IN DE PRAKTIJK

Of het nu om voedingsmiddelen, elektronica of bouwmaterialen gaat: de supply chain ziet er overal anders uit. Het IoT kan echter in elke omgeving worden ingezet om de efficiëntie te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan de voedingsindustrie. Voedselverspilling is een van de grootste uitdagingen waarmee deze sector te kampen krijgt. Bovendien heeft de VN als doel om de voedselverspilling tegen 2030 te halveren. Een mooie ambitie, maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Technologie zal ongetwijfeld een grote rol spelen bij het behalen van deze doelstelling. IoT-devices kunnen ervoor zorgen dat voedsel zo snel mogelijk bij de consument terechtkomt en dat eventuele problemen in de supply chain sneller aan het licht komen.

Een ander voorbeeld is e-commerce. Een van de grote redenen dat mensen online kopen, is omdat ze uit een groter aanbod kunnen kiezen en de producten relatief snel ontvangen. Het is dus belangrijk dat bedrijven hun supply chain zo efficiënt mogelijk maken. Door data te verzamelen, de gegevens te analyseren en doelgerichte actie te ondernemen, bereiken producten sneller hun bestemming. Niet alleen de klant haalt hier voordeel uit: het bedrijf bespaart kosten, kan een betere klantenservice bieden en stoot minder CO2 uit.

LOGISTIEK 4.0

Het transport van goederen van punt A naar B is een van de belangrijk processen binnen de supply chain. In de logistiek kan vooral het IoT voor grote veranderingen zorgen. Tegenwoordig wordt het transport van goederen grotendeels opgevolgd aan de hand van scanning. Wanneer goederen op een bepaalde bestemming aankomen, zoals douanefaciliteiten of sorteercentra, worden de goederen aan de hand van een barcode gescand. Zo kan een overzicht van het traject van de goederen worden gemaakt.

Als er tijdens het transport echter iets misgaat, kan het moeilijk zijn om de exacte locatie van de goederen op een bepaald tijdstip te bepalen. De laatste scan is dan de enige zekerheid die er is. Wat er sinds deze scan is gebeurd, is moeilijk te achterhalen. Kleine trackers, die op basis van IoT-technologie de locatie van de goederen bijhouden, kunnen in dit geval een oplossing bieden. Het is met deze trackers ook mogelijk om op te volgen hoe snel de goederen worden getransporteerd en hoe lang ze in magazijnen of opslagplaatsen blijven liggen.

ONTDEK WAT CITYMESH KAN DOEN VOOR JOUW SUPPLY CHAIN EN LOGISTIEK

Citymesh biedt track&trace-solutions aan de hand van IoT-sensoren aan. Op deze manier breng je je supply chain en logistiek in kaart, kom je tot nieuwe inzichten om verdere process optimalisaties door te voeren en pak je tot nu toe ongekende knelpunten aan. Dergelijke IoT-sensoren worden gebruikt om 'unpowered assets' (zoals containers en paletten) als het ware een stem te geven en slim te maken. Deze IoT-sensoren werken op batterijen en kunnen dus overal geplaatst worden om zo meer informatie over bijvoorbeeld de locatie en/of de temperatuur te verzamelen. Door een aantal berichten per dag te versturen kun je op een zeer energie-efficiënte manier meerdere jaren data verzamelen, over de landsgrenzen heen en zonder meerkosten.

Wil jij weten hoe je jouw supply chain en logistieke processen kunt optimaliseren? Neem contact met ons op: samen zoeken we naar de meest geschikte oplossing voor jouw uitdagingen.

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.