Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

Wat is 5G?

13/01/2022

De opkomst van 5G is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Deze technologie genereert een heuse ‘buzz’, zowel in de connectiviteitswereld als daarbuiten. 5G maakt namelijk heel wat ontwikkelingen mogelijk waar we vroeger nog maar van konden dromen. In dit blogartikel bekijken we 5G van dichterbij en nemen we de mogelijkheden van deze technologie onder de loep.

Wat is 5G precies en hoe zal het ons leven veranderen?

Eerst en vooral: wat betekent 5G eigenlijk? Het korte antwoord op die vraag is dat 5G voor de vijfde generatie in draadloze technologie staat. De vorige generaties klinken je waarschijnlijk ook bekend in de oren, namelijk 3G en 4G; dat zijn respectievelijk de derde en vierde generatie. Elke generatie staat voor nieuwe ontwikkelingen en dat was bij de overstap naar 5G niet anders. Een van de meest opvallende vernieuwingen was de snelheid van het netwerk, die tot 100 keer groter is dan bij 4G. In combinatie met de grotere capaciteit van 5G is het dus duidelijk dat er enorm grote hoeveelheden data in enkele seconden kunnen worden overgebracht.

Een andere reden dat deze technologie zo fascinerend blijkt, is dat de latentie zeer laag is, bijna niet-bestaande zelfs. De latentie verwijst naar de vertraging van de dataoverdracht. Ter vergelijking: de latentie van 5G ligt zo’n 10 keer lager dan bij 4G, in optimale omstandigheden kan deze zelfs tot 30 keer lager zijn. Een beduidend verschil met de oudere technologie dus. In videostreaming betekent dat bijvoorbeeld dat een video die met een HD-camera wordt opgenomen, kan worden uitgezonden zonder merkbare vertraging. Een ander voorbeeld, waarbij die ultralage latentie misschien nog belangrijker is, zijn voertuigen die op afstand worden bestuurd. Wanneer op afstand een commando wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld remmen, moet het voertuig dat commando onmiddellijk, zonder vertraging, uitvoeren. 5G is hier snel en betrouwbaar genoeg voor.

Hoe zit het eigenlijk met de beveiliging van 5G-netwerken?

Er worden meer gevoelige gegevens via het 5G-netwerk verstuurd dan bij vorige generaties. Dat heeft voor een groot deel te maken met IoT. Slimme beveiligingscamera’s, draagbare medische apparaten, biometrische scanners: allemaal devices die op 5G (kunnen) werken, maar waarvan de gegevens niet in de verkeerde handen mogen terechtkomen. Encryptie, het versleutelen van data die wordt verzonden, is dan ook van zeer groot belang. 5G maakt gebruik van een 256-bit-encryptie, waarmee onder andere de locatie van het verbonden device niet kan worden geïdentificeerd. Dit wordt gezien als de meest veilige vorm van encryptie.

Privacy krijgt dus een belangrijke rol toebedeeld. Een van de andere features van 5G is network slicing. Dit verwijst naar het maken van logische (virtuele) netwerken op een gemeenschappelijk, gedeeld netwerk. Aan elk van deze aparte virtuele netwerken (slices) kan een specifieke bandwidth of frequentiebereik worden toegewezen. De bandbreedte van een verbinding bepaalt de hoeveelheid gegevens die in een tijdseenheid kan worden getransporteerd: hoe groter het frequentiebereik, hoe meer gegevens kunnen worden verzonden. Het verkeer op de ene slice is volledig onafhankelijk van een andere slice. Network slicing kan dus voor het beveiligen van gegevens worden gebruikt door gegevens via verschillende slices te versturen. Zo wordt de omvang van een potentiële cyberaanval beperkt, omdat niet alle gegevens toegankelijk zijn binnen hetzelfde netwerk.

De sleutel naar innovatieve toepassingen

5G inspireert voornamelijk in professionele omgevingen. Consumenten halen natuurlijk ook voordeel uit een snellere connectiviteit — wie wil namelijk niét sneller kunnen downloaden en uploaden — maar de grootste vernieuwingen die deze technologie teweegbrengt zijn vooral merkbaar in de industrie, gezondheidszorg en steden. Daar kan 5G namelijk een ware revolutie ontketenen. Misschien heb je de termen Industry 4.0 en Airport 4.0 al horen vallen, waarbij de productieprocessen en luchthavens aan de hand van 5G efficiënter worden. Ook zorg op afstand, onbemande dronevluchten en VR-toepassingen worden door 5G ondersteund.

Wil jij de troeven van een privaat 5G-netwerk ontdekken? Neem contact met ons op!

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.