Persbericht

Autonome drones dankzij 3DSafeguard

Bedrijven en onderzoeksinstellingen staan hulpdiensten bij met innovatieve drone

Drones bewijzen steeds vaker hun nut in heel wat domeinen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor bewaking, fotografie, inspectie van pijpleidingen, reddingsacties en opsporing van bosbranden. Allemaal taken die tijdrovend, complex en duur zijn als ze door mensen zouden worden uitgevoerd.


3DSafeguard logo met op de achtergrond een drone

Specifiek voor het gebruik van drones bij (natuur)rampen, reddingsacties en veiligheidsoperaties, hebben vijf Vlaamse bedrijven, samen met KU Leuven en imec het project 3DSafeGuard ingediend bij het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (AIO). 3DSafeGuard is een O&O-programma van AIO en ging van start op 1 mei 2016 voor een periode van drie jaar. Vanuit KU Leuven is het Embedded and Artificially Intelligent Vision Engineering (EAVISE) team, onder leiding van professor Toon Goedemé, bij het project betrokken.

De zeven partners van 3DSafeGuard willen een nieuw type intelligent, onbemand en autonoom luchtvaartuig uitwerken dat operaties van hulpdiensten in noodsituaties kan ondersteunen en verbeteren. Hulpdiensten zullen de nieuwe drone kunnen gebruiken om in real-time een beter overzicht te krijgen van de situatie en om snel correcte beslissingen te nemen tijdens acute noodsituaties. De drone zal onder andere intelligente camera’s aan boord hebben die informatie verzamelen voor de aanmaak van een 3D-kaart van de situatie.


Illustratie van drone boven zee tijdens een reddingsactie

De bedrijven Xtendit Solutions, Fire.be, Seris Security, CityMesh en SAIT zitten regelmatig samen met de onderzoekers van KU Leuven en imec om de vooruitgang van de werkzaamheden te bespreken. Om de samenwerking tussen de partners te stroomlijnen en er voor te zorgen dat zij dezelfde materialen en componenten gebruiken, is er een centrale werkplaats voorzien. De Dronefactory R&D werkplaats in Diepenbeek biedt de partners de nodige elektronica, werktuigen, sensoren, camera’s, drone-onderdelen, prototyping- en assemblage-faciliteiten om samen aan de slag te gaan.

De bedrijven hopen met dit samenwerkingsproject een competitieve voorsprong te nemen op het buitenland en in Vlaanderen een nieuwe industriële cluster uit te bouwen die gericht is op het gebruik van drones in de publieke veiligheidssector, private bewaking en de opkomende sector van risico-inspecties.

Deel dit op