Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

Brussels Airport voert samen met Citymesh eerste onbemande dronevluchten uit op de luchthaven

01/04/2021

Brussels Airport, telecomoperator Citymesh en luchtruimbeheerder skeyes hebben deze week getest of drones kunnen ingezet worden op en rond de luchthaven. De Citymesh Safety Drone vloog deze week uit dankzij het mobiele 5G-netwerk van Brussels Airport. De drone voerde een aantal veiligheidstaken uit op het luchthaventerrein. Aansluitend testte de luchthaven een dronedetectiesysteem uit waarmee de luchthaven ongeautoriseerde drones kan detecteren. Dit proefproject moet het gebruik van deze drones in kaart brengen en de synergie van bemande en onbemande vluchten verder onderzoeken.

Focus op innovatie

De nationale luchthaven is bijna 12,5 km2 groot. Een drone kan hierdoor een uniek middel zijn om snel en accuraat een gedetailleerd overzicht te krijgen van bepaalde situaties binnen het luchthaventerrein. Brussels Airport deed beroep op de Safety Drone om verschillende veiligheidstaken uit te testen. De Safety Drone wordt BVLOS bestuurd vanuit het hoofdkwartier van Citymesh in Oostkamp en vliegt over het private 5G-netwerk van Brussels Airport. Daarmee is het meteen ook een primeur dat een dronevlucht in luchthavengebied vanop afstand gebeurd. Het netwerk dat Citymesh in 2019 samen met partner Nokia installeerde, overbrugt moeiteloos grote afstanden op hoogte van en naar drones terwijl HD-videobeelden en real-time besturing mogelijk zijn. De piloten kunnen zich eender waar bevinden om een vlucht uit te voeren.

Mitch De Geest, CEO Citymesh: “De inzet van drones is slechts één van de mogelijkheden die een realiteit worden dankzij het mobiel privaat netwerk dat door Citymesh werd uitgerold over het luchthaventerrein. ”

Tijdens deze testen lag de focus op innovatie en veiligheid. Zo werd tijdens de eerste simulatie uitgetest hoe drones door de veiligheidsdiensten kunnen worden ingezet voor inspecties en bewaking van terreinen. Je kan het zien als een extra paar ogen in de lucht. De tweede simulatie stond in het teken van een incident met een vliegtuig. Een drone kan zeer snel ter plaatse zijn en kan zo waardevolle informatie doorsturen naar alle betrokken instanties, nog voor ze ter plaatse zijn. Zo kan men de grootte van een incident beter inschatten en sneller anticiperen. De laatste simulatie bracht het wildbestand, zoals vogels en konijnen, langs de start- en landingsbanen in kaart.

Arnaud Feist, CEO Brussels Airport: “Het is als luchthaven belangrijk om te blijven inzetten op innovatie. Hoewel drones en luchtvaart in eerste instantie geen goede combinatie lijken, is dit een nieuwe realiteit waarvan we de mogelijkheden moeten onderzoeken. Dat we daarmee ook een innovatieve primeur hebben door via ons 5G-netwerk als eerste van op afstand een drone aan te sturen, is iets waar we trots op zijn. Het gebruik van drones kan een extra instrument zijn in onze werking, en deze tests zullen ons al meer inzicht geven in de mogelijkheden.”

Veiligheid voorop

De hoogste prioriteit op een luchthaven is de veiligheid. Aan deze tests ging een lange voorbereiding vooraf. Het vliegverkeer mocht uiteraard niet in gevaar komen en de reguliere werking van de luchthaven werd zo weinig mogelijk verstoord. Een deel van de landingsbanen werd afgesloten en de activiteiten op en rond de landingsbanen werden tot een minimum beperkt. Zo konden de drones altijd voldoende afstand bewaren van personen, gebouwen en vliegtuigen. Alles gebeurde in een nauwe samenwerking tussen de luchtverkeersleiders in de toren, het Airport Operations Centre van Brussels Airport, Citymesh en skeyes.

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.