Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

Citymesh dingt mee om de volwaardige vierde telecomoperator te worden

20/05/2021

De Belgische telecomoperator Citymesh, die vorig jaar zijn krachten bundelde met het IT-bedrijf Cegeka, stelt zich kandidaat voor het volledige spectrumpakket dat in de veiling wordt voorbehouden voor een vierde operator. Hiermee wil het bedrijf een volwaardige vierde operator worden, waar het zijn expertise ook op de consumentenmarkt kan aanbieden.

Na de krachtenbundeling tussen IT-bedrijf Cegeka en telecomspeler Citymesh werd al snel duidelijk dat hun ambities elkaar versterkten. Samen streven ze ernaar om de vierde telecomoperator voor de zakelijke markt te worden. Waarom zouden Cegeka en Citymesh zich echter niet op de consumentenmarkt wagen als ze toch al die expertise in huis hebben?

Citymesh meldt aan De Tijd dat het zich kandidaat stelt als vierde volwaardige nationale telecomspeler. Dat zou een investering van om en bij 100 miljoen euro vergen.

“Citymesh had al jaren de ambitie om de vierde telecomoperator te worden”, zegt CEO Mitch De Geest. “De puzzelstukken vallen nu in elkaar, we hebben nationaal 4G- en 5G- spectrum, een duidelijke visie en samen met Cegeka een sterk en compleet aanbod om de telecommarkt in België door elkaar te schudden.”

Dat de scheidingslijn B2B en B2C telecom vervaagt, sterkt de bedrijven in hun beslissing. “Als je een mobiel privaat netwerk voor een containerterminal of ziekenhuis opzet, is dat een duidelijk een privaat netwerk”, zegt De Geest. Maar Citymesh wil ook netwerken voor steden uitbouwen. “Een netwerk waar politiemensen, zorgpersoneel of ambtenaren gebruik van maken is publiek.”

Indien Citymesh het volledige spectrumpakket in handen krijgt, zal dit het bedrijf toegang geven tot 700MHz, 900MHz, 1400MHz, 1800MHz en 2000MHz spectrum, dit bovenop hun bestaande 2600MHz en 3500MHz spectrum. Slagen ze hierin, beschikken ze over evenveel capaciteit als een Proximus.

Hiermee heeft Citymesh voldoende spectrum om hun B2B focus te behouden en daarnaast ook een zeer competitief B2C aanbod te realiseren. “We hebben het grote voordeel dat we onze netwerken van de grond af kunnen uitbouwen volgens de nieuwste standaarden”, zegt De Geest; “Deze state-of-the-art 5G netwerken kunnen we, dankzij voldoende capaciteit in het 5G-pakket, ook inzetten om een uniek aanbod op de consumentenmarkt te realiseren, al dan niet samen met andere bedrijven”, gaat De Geest verder.

“Of je nu aan retailers, scholen of voetbalclubs denkt, steeds meer bedrijven overwegen om onder hun eigen merknaam een mobiel internetabonnement aan te bieden”, zegt Stijn Bijnens. “Dat is niet om zelf SIM-kaarten te kunnen verkopen, maar de geanonimiseerde data die ze daaruit halen, kan waardevol zijn.” Cegeka en Citymesh willen met andere woorden een platform met nodige technische ondersteuning aanbieden voor nieuwe spelers in de telecommarkt. Het zal die nieuwe activiteit onderbrengen in een nog op te richten vehikel.

Volgende week dinsdag staat de 5G-veiling op de agenda van het Overlegcomité. Dat had aan federaal minister van Telecom Petra De Sutter een studie aangevraagd over de impact van de mogelijke intrede van een vierde telecomspeler. De telecomwaakhond BIPT finaliseerde een update van zijn studie in 2018. De conclusies liggen in de lijn met de vorige versie: een vierde telecomspeler kan de prijzen voor mobiel internet doen dalen.

Bijnens en De Geest willen dat het pakket voor een nieuwe speler behouden wordt: “Dat zou niet alleen interessant zijn op vlak van mobiele internetprijzen, maar ook op vlak van werkgelegenheid en de ontwikkeling van Belgisch talent”, zegt De Geest.

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.