Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

Citymesh lanceert Safety Drone

08/12/2018

Het Brugse Citymesh brengt als eerste in België een drone op de markt voor hulpdiensten. De Safety Drone zal in eerste instantie worden ingezet door brandweerkazernes om een sneller en beter overzicht te krijgen bij noodsituaties.

Een veiliger Antwerpen, Gent en Kortrijk

Antwerpen, Gent en Kortrijk stappen als eerste in het proeftraject. Maar de verwachting is dat andere zones snel zullen volgen. “Het is de taak van hulpdiensten om bij incidenten de impact op personen en goederen tot een minimum te beperken”, benadrukt commandant Maertens nogmaals. “Ik geloof dat een Safety Drone iedere zone daar enorm bij kan helpen.”

“De Safety Drone staat 24 op 7 paraat op het dak van de kazerne. Van daaruit kan hij bij elke oproep worden uitgestuurd”, legt Ward Van Ooteghem, Head of Innovation bij Citymesh, uit. “Door zijn snelheid is hij altijd als eerste ter plaatse. Dat betekent dat er onmiddellijk levensbelangrijke informatie kan worden uitgewisseld tussen openbare instanties en hulpdiensten.”

Een eigen stabiel netwerk

Citymesh heeft als enige in België toegang tot 5G, waardoor er over grote afstanden stabiele verbinding wordt gegarandeerd. Steeds meer machines en voertuigen worden draadloos aangestuurd en vereisen hiervoor een snelle, betrouwbare en veilige connectie. De industrie ziet duidelijk de voordelen van een privaat netwerk, zo is Citymesh al actief in de Belgische windmolenparken en werken we aan verschillende projecten in havens, in zware industrie en productiehallen.

In het Safety Drone project bouwt Citymesh rond de kazernes een beveiligd, privaat netwerk. Via dit netwerk besturen de piloten de drone en worden zowel HD- als thermische beelden naar de gealarmeerde kazerne, de uitgestuurde wagens als de dispatch teruggestuurd. Eenmaal ter plaatse blijft de drone boven de locatie cirkelen. Rekening houdend met zijn batterijcapaciteit en de weersomstandigheden, zal de drone na afloop van de missie autonoom terugkeren naar de kazerne.

Dankzij Dronehub, het drone-missie platform dat een betrouwbare en draadloze link met de drone behoud, hebben de piloten te allen tijde de mogelijkheid om vanuit onze centrale controlekamer in Brugge, de controle over de drone te nemen en zo in te grijpen wanneer nodig.

“Het is uiteindelijk de bedoeling om het volledige Belgische grondgebied te voorzien van 5G-dekking, om zo ook drones of andere vliegende objecten van andere partijen te faciliteren met een privaat, snel en veilig netwerk tussen de 50 m en 150 m boven grondniveau. Ook hierin zal Citymesh pioneer zijn.” licht Ward Van Ooteghem toe.

Brandweerzones in ons land reageren enorm enthousiast. “Een groot probleem bij veel oproepen is dat we op voorhand niet weten wat er ons te wachten staat”, vertelt Bert Brugghemans van brandweerzone Antwerpen. “In die eerste chaos verliezen we kostbare tijd.”

Commandant Frank Maertens van brandweerzone Fluvia-Kortrijk springt zijn collega bij: “Snelheid en veiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, zegt hij. “De Safety Drone kan meteen na een oproep worden uitgestuurd om de situatie in te schatten. Zo weten onze brandweermensen in welke situatie ze belanden. Dat is veiliger voor hen, maar ook voor de burgers die ze uit de nood moeten helpen.”

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.