Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

Citymesh tevreden met modulaire aanpak van 5G-veiling

25/10/2021

Slechts een beperkt deel van het 5G-spectrum wordt voorbehouden voor een vierde telecomspeler: dat werd donderdag beslist door de federale ministerraad. Dit verlaagt de drempel voor bedrijven die zich bijvoorbeeld enkel op een specifiek marktsegment willen richten. 'We laten de mogelijkheid aan de markt om de concurrentie aan te gaan, de prijzen voor consumenten te laten drukken en innovatie te creëren in een specifiek marktsegment,' zegt minister van Telecommunicatie Petra De Sutter. Deze beslissing is een reflectie van het energieke karakter van de telecommarkt.

KONINKLIJKE BESLUITEN VOOR VEILING VAN 5G-SPECTRUM GOEDGEKEURD

Op 21 oktober keurde de ministerraad de koninklijke besluiten voor de veiling van 5G-spectrum goed. Een van de voornaamste punten is dat de veiling modulair zal worden aangepakt. Dit betekent dat het spectrum opgesplitst kan worden tussen verschillende bedrijven. Volgens minister De Sutter komt dit consumenten ten goede, en wordt zo een antwoord gegeven op bezorgdheid over het stralingsniveau en de tewerkstelling in de sector. De 5G-veiling zal wellicht eind 2022 plaatsvinden.

MINDER VOORSPELBAARHEID, MEER KANSEN

De 5G-veiling en de komst van een vierde telecomoperator zijn nauw met elkaar verbonden. 'Het stuk spectrum dat we initieel wilden reserveren voor een mogelijke nieuwe, vierde telecomspeler zal beperkt worden,' aldus minister De Sutter. Dit laat meer concurrentie op de telecommarkt toe, omdat niet enkel bedrijven worden aangetrokken die hun blik op het grootste deel van het spectrum hadden. De beslissing betekent ook dat een eventuele vierde speler ervoor kan kiezen om zich uitsluitend op de B2B-markt te richten door slechts een deel van het 5G-spectrum aan te kopen.

EEN ZAKELIJKE TELECOMSPELER IS MOGELIJK

Volgens Mitch De Geest, CEO van Citymesh, is de beslissing van de federale regering alvast een stap in de goede richting. 'We zijn blij met de flexibiliteit die door de ministerraad in de veiling is gebracht. Dit biedt zowel voor de zakelijke als voor de consumentenmarkt de nodige opportuniteiten'. Hij haalt ook aan dat een modulaire aanpak ervoor zorgt dat telecom een dynamische markt blijft. De veiling kan nu alle kanten uit: er is ruimte voor een speler die het volledige pakket voor zich neemt, maar er kan even goed een telecomoperator komen die zich voornamelijk op de zakelijke markt richt.

Als Citymesh de vierde Belgische telecomoperator wordt, zou het spectrum dat wordt toegewezen het bedrijf de kans geven om de huidige services uit te breiden. Zelfs met een focus op zakelijke klanten, is het belangrijk om op te merken dat de grenzen tussen B2B en de consumentenmarkt vervagen. Zo kunnen werknemers op bedrijfssites gebruik maken van het mobiele netwerk en daarbuiten op een publiek netwerk overgaan.

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.