Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

De reis naar morgen: een toekomst met 5G

16/03/2020

In 2019 investeerde Port of Zeebrugge in een grootschalig privaat 5G-ready netwerk. Gedreven door een duidelijke strategische visie, besliste het havenbestuur om op deze manier de automatisering en productiviteit van de haven in een stroomversnelling te brengen. Port of Zeebrugge is de eerste Belgische haven die in zo’n netwerk investeerde. Citymesh nodigde hen uit om mee te reizen naar Finland. Ze bezochten samen een aantal 5G use-cases in de haven van Oulu.

Een haven met gelijklopende ambities

“De keuze voor de zeehaven van Oulu was snel gemaakt.”, dat stelt Joeri Tranchet, managing director of 5G Services bij Citymesh, “De haven van Oulu is kleiner dan die van Zeebrugge en er zijn verschillen in de bestuursvorm. Op vele vlakken zijn ze echter wel vergelijkbaar. Beide havens behandelen vrachtverkeer, forest products en liquide bulk. Een andere gelijkenis is dat ze goed in de gaten houden welke innovatieve kansen ze kunnen grijpen”.

De haven van Oulu koos vorig jaar voor een 5G-ready netwerk en een digital twin van de haven. Zo’n digital twin is een virtuele kopie van de haven. Daarop krijgt de nautische dienst een compleet overzicht van de haven, de sluizen en de dokken. Op de haven worden sensoren geplaatst die data verzamelen. Die data wordt dan via het 5G-ready netwerk naar de digital twin verzonden. Via de digital twin kan de havenkapiteinsdienst in real-time meevolgen wat er in het havengebied gebeurt.

Het 5G-netwerk in Oulu

Tijdens ons bezoek heeft de haven van Oulu hun huidige projecten en toekomstige plannen toegelicht. Voor hen is het duidelijk geworden dat er eerst een visie op lange termijn moet zijn vooraleer ze projecten opstarten. Met een goed plan op lange termijn, wordt de rol van 5G in de verschillende stappen duidelijker. Die duidelijkheid is nodig om zowel de havengemeenschap als het management te overtuigen van het grote verschil dat die technologie in het plan maakt.

De haven van Oulu heeft drie doelstellingen die ze willen bereiken aan de hand van 5G-technologie: duurzaamheid, veiligheid en efficiëntie.

  1. Ten eerste willen ze de haven duurzamer maken en daar hoort een goede monitoring bij. Op de digital twin van de haven brengen ze duidelijk in kaart hoeveel stroom er wordt verbruikt en hoeveel stroom ze genereren. Door deze data kunnen ze nagaan of dit in balans is op elk moment en kunnen ze bijsturen indien nodig.
  2. Een veiligere haven creëren is de tweede doelstelling die ze in Oulu willen bereiken. Een privaat 5G-ready netwerk blijkt hierbij onmisbaar. Op het haventerrein zijn er altijd constructies aan de gang en door camera’s op mobiele plaatsen te voorzien, kan de havenkapitein in real-time een overzicht houden op alle werken vanuit een centrale controlekamer. Zo kan er veel sneller ingegrepen worden als er iets fout loopt en hebben ze een duidelijk beeld van de situatie.
  3. Door de communicatiemogelijkheden op de haven uit te breiden, wordt die efficiënter. Schepen op weg naar de haven hebben een snellere connectie met de haven door het 5G-ready netwerk. De haven kan op zijn beurt zien waar die schepen varen. De schepen en de haven kunnen hierdoor veel vroeger informatie uitwisselen. Zo verloopt het verwerkingsproces een stuk vlotter.

De reis gaat verder

Deze drie doelstellingen zijn bij vele havens top of mind, ook bij Port of Zeebrugge. Zij hebben als eerste Belgische haven eind vorig jaar in een 5G-ready netwerk geïnvesteerd. In 2020 willen zij aan de hand van die 5G-technologie inzetten op de volgende zaken.

Ten eerste willen ze een digital twin creëren van het havengebied. Daarbij horen toepassingen zoals push-to-talk en push-to-video. Ten tweede gaat de haven met het project “Green Port” de luchtkwaliteit in de haven meten. Tot slot werkt de haven samen met het “Safety Drone”-project van Citymesh. Dat laatste project verhoogt de veiligheid in het havengebied via geautomatiseerde drones die gebruikmaken van het 5G-ready netwerk. Ze kunnen een real-time overzicht van incidenten op het haventerrein weergeven waardoor hulpverleners sneller en gerichter kunnen ingrijpen.

Port of Zeebrugge is facilitator van het private 5G-ready netwerk en stelt het ter beschikking in een vorm van slicing. Zo beschikt de havengemeenschap steeds over een performante en betrouwbare verbinding, wat perfect is voor mission-critical communicatie. Op dat private 5G-ready netwerk kunnen zij hun eigen toepassingen verder ontwikkelen.

Port of Zeebrugge blikt tevreden terug op de inspiratiereis met Citymesh naar Finland. Momenteel wordt door het havenbestuur hard ingezet op de verwezenlijking van de doelstellingen voor 2020, in samenwerking met Citymesh.

(bron foto: Port of Oulu)

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.