Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

De tweede fase van het Safety Drone project gaat van start

27/02/2020

Na een succesvolle eerste fase, wordt de tweede fase van het Safety Drone project opgestart in eerste helft van 2020. Citymesh werkt hierbij samen met verschillende hulpverleningszones waardoor het project geleidelijk opgeschaald wordt. Daarnaast wordt het project multidisciplinair: naast samenwerking met de brandweer, zal Citymesh ook samenwerken met de politie.

Wat is de Safety Drone?

De Safety Drone is een nieuwe en snellere manier voor hulpdiensten, politie en brandweer om een goed overzicht van een noodsituatie te krijgen. Zodra de noodcentrale een oproep krijgt, kan een Safety Drone worden geactiveerd. Die drone vliegt dan volautomatisch via de snelste route naar de locatie van het incident. Enkele minuten nadat de drone vertrokken is, zendt hij warmte- en live HD-beelden van het noodgeval naar de eerste hulpverleners via een privaat 5G-ready netwerk. De stabiliteit van het netwerk is van groot belang bij het uitzenden van live HD-beelden naar de verschillende partijen. Het privaat 5G-ready netwerk is door Citymesh specifiek gebouwd om connectiviteit naar drones te garanderen.

Met behulp van deze beelden kunnen de hulpdiensten veel beter inschatten wat de risico’s voor hen zijn en wat er moet gebeuren om slachtoffers sneller de juiste zorg te geven.

“Een beeld zegt meer dan 1000 woorden,” stelt Olivier Dorme, kapitein bij Hulpverleningszone FLUVIA, “Met de beelden van de Safety Drone zijn we voorbereid op de situatie nog voor we er aankomen. Elke noodsituatie is uniek en kleine details kunnen echt het verschil maken.”

Het toestel zal onder andere ingezet worden bij brand, het opsporen van vermiste personen, overstromingen en zware verkeersongelukken. Dit project viel in de prijzen op de FireForum Awards 2019 in de categorie “Brandbestrijding en interventie bij brand”.

Een succesvolle eerste fase

Het Citymesh team heeft doorheen de eerste fase nauw samengewerkt met hulpverleningszone FLUVIA. Bij die fase lag de focus op betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van de drones in een hulpverleningscontext. Hierbij keken we voornamelijk naar hoe de brandweer communiceert en hoe de Safety Drone daarbij een toegevoegde waarde kan zijn.

Citymesh integreerde met de dispatch-software, om zo de coördinaten van de incidentlocatie naar de drone door te sturen en de beelden ter beschikking te stellen van de hulpverleners. Hiervoor ontwikkelden we Dronehub en optimaliseerden we de hardware voor gebruik bij noodgevallen. Aan de hand van verschillende praktische tests werden procedures uitgeschreven om de drone verder te integreren in de werkprocedures van de hulpdiensten.

Multidisciplinariteit en opschaling van het project

Het Citymesh team maakt zich nu klaar voor de tweede fase van het Safety Drone project. In deze fase breidt het project op vele vlakken uit. Zo werkt Citymesh met verschillende hulpverleningszones samen. Elke zone die meewerkt aan het project, zal een Safety Drone met pilootservice ter beschikking krijgen. Een tweede uitbreiding bestaat erin dat Citymesh naast de brandweer ook met de politie wil samenwerken. Zo kunnen we de mogelijke toepassingen van de Safety Drone ook in die multidisciplinaire context verkennen. Tijdens deze fase worden zowel de software als hardware verder uitvoerig getest. Daar horen testvluchten, gemeenschappelijke oefeninterventies en echte interventies bij.

“Aan het eind van de tweede fase zullen we klaar zijn om operationeel meerdere drones tegelijkertijd over heel België te kunnen opereren. Zo kunnen we verder opschalen naar tientallen drones en locaties”, aldus Jon Verbeke, dronepiloot bij Citymesh.

De tweede fase werd onlangs officieel aangekondigd op twee inspiratiedagen in Kortrijk en Mons.

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.