Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

Drones en windturbines: hoe dicht kan je vliegen?

07/12/2020

Steeds meer drones vliegen langere afstanden waarbij de piloot de drone niet in zicht heeft. Dit zijn zogenaamde BVLOS of Beyond-visual-line-of-sight vluchten. Het luchtruim is daarom helemaal in kaart gebracht, zodat piloten altijd rekening kunnen houden met obstakels. Maar de windturbines in het Belgische landschap maken zo’n BVLOS-vluchten niet altijd even eenvoudig.

De indeling van de actieruimte

Het Belgisch landschap telt wel meer dan 500 windturbines en die zijn allemaal in kaart gebracht om de veiligheid van dronevluchten te waarborgen. Windturbines zijn speciale obstakels in het luchtruim: ze verplaatsen met hun wieken heel veel lucht waardoor er turbulentie ontstaat tot zelfs een kilometer verder. Dat beïnvloedt de vluchtstabiliteit voor zowel drones als vliegtuigen. Daarnaast zijn windturbines minstens 120 meter hoog en kunnen drones er niet zomaar boven vliegen. Het is dus cruciaal om te weten hoe ver de drone van een werkende windturbine moet blijven om er veilig te kunnen langsvliegen.

Getest in het Aspiravi windpark in Lommel

Daarom sloegen Citymesh, Maxicon en Aspiravi de handen in elkaar. De dronepiloten hebben uitvoerige testen gedaan in het windpark in Lommel. Zo konden ze te weten komen wat de minimale veilige afstand tussen een drone en een windturbine moet zijn. Die afstand hangt sterk af van de massa, het type en de grootte van de drone alsook de grootte van de windturbine. Om rekening te houden met deze verschillende factoren herhaalden de piloten de test met verschillende dronetypes.

Zo zijn ze er in geslaagd de minimale veilige afstand te bepalen en het actiegebied van de drones verder te optimaliseren.

BVLOS voor hulpdiensten en op havengebied

Met de resultaten van deze tests, gaat Citymesh nu aan de slag. Citymesh biedt drones-as-a-service aan voor hulpdiensten zoals brandweer en politie. De piloten opereren die drones vanuit het Citymesh commandocentrum in Oostkamp. Binnenkort wordt de Safety Drone ook ingezet in havens waar grote aantallen windturbines geplaatst zijn.

Aspiravi gebruikt de resultaten van de test op hun manier: zij kunnen nu beter inschatten wanneer het nodig is om windmolens uit te zetten en wanneer niet, bijvoorbeeld bij grote evenementen of tijdens dronevluchten. Zo ondervinden beide partijen minder hinder en kan Aspiravi zelf gebruik maken van dronediensten zoals inspectievluchten en leveringen van pakketjes.

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.