Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

Getest: 5G en Spot de robot

04/02/2021

Het Belgische roboticabedrijf Zorabots en telecomoperator Citymesh zijn bezig met opmerkelijke tests.

Wat is Spot?

Spot is een van de robots die Zorabots aanbiedt. Spot werd aanvankelijk ontwikkeld door Boston Dynamics, een wereldleider in mobiele robotten. De robot ziet er wat uit als een hond en heeft door zijn bouw een uitzonderlijk stabiele mobiliteit. De robot kan obstakels herkennen en zijn wandelpatroon aanpassen aan die obstakels. Spot heeft heel wat toepassingsmogelijkheden in verschillende settings, van industrie tot entertainment, en kan tegen een stootje. Net zoals een echte trouwe viervoeter, luistert Spot naar commando’s. Om Spot aan te sturen, wordt de robot geprogrammeerd maar hij kan net zo goed handmatig bestuurd worden.

5G-Connectiviteit

Robin Leblon, CTO van Citymesh, geeft extra uitleg over de rol van 5G in deze test: “Het doel van onze test met een private 5G-verbinding is niet zozeer om de robot direct aan te sturen. We willen eerder bevestigen dat de beelden die Spot maakt via 5G over grotere afstanden kunnen bekeken worden. Daarnaast willen we zien of Spot via dezelfde verbinding handmatig bijgestuurd kan worden waar nodig.”

Het resultaat

De test bleek een succes: Spot kan zowel via een connectie naar de Cloud als via een lokale connectie op het privaat 5G-netwerk bestuurd worden zonder merkbare latency.

Citymesh en Zorabots zijn zeer tevreden met het resultaat. In de toekomst willen de twee bedrijven verder kijken naar een geïntegreerde oplossing voor zowel Spot als de andere modellen in het aanbod. Zo kunnen deze robots nieuwe horizonten verkennen, zonder de huidige connectiviteitslimitaties!

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.