Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

Het eerste semi-autonome schip op de Vlaamse binnenwateren

16/02/2021

Deze week vaarde het eerste semi-autonome schip voor het eerst op het traject tussen de haven van Zeebrugge en de haven van Antwerpen. Dit project kan de scheepvaart op de Vlaamse binnenwateren compleet veranderen.

Het proefproject hijst de zeilen

Seafar en Citymesh werken samen om semi-autonome scheepvaart voor binnenvaartschepen zoals Deseo een realiteit te maken. Onder de projectnaam Shore Supported Navigation (SSN) gaan ze na of een binnenvaartschip semi-autonoom de reis van de haven van Zeebrugge naar die van Antwerpen kan maken. Zo kan dit project aantonen dat een schip, ondersteund door een controlecentrum aan de wal, kan navigeren met een beperkte bemanning. De Blauwe Cluster en het Agentschap Innoveren & Ondernemen ondersteunen dit project.

Semi-autonome routinevaart

Met deze technologie moet er minder bemanning ingezet worden bij een routinevaart op dit traject. Zo zal een kapitein het schip vanop afstand controleren vanuit een centraal controlecentrum en communiceert hij met een kapitein aan boord. De combinatie van deze technologie en de samenwerking van de kapiteins waarborgt een graad van veiligheid evenwaardig aan conventionele vaart.

(lees meer onder de video)

Seafar heeft de technologie ontwikkelt om autonoom te kunnen varen. Om die vaart vlot te laten verlopen, is een feilloze connectiviteit nodig. Citymesh voorziet daarom de betrouwbare en stabiele communicatieverbinding tussen het schip en het controlecentrum. Ze doen dit met behulp van een hybride wifi-netwerk, private 5G en een openbaar 4G-netwerk.

Mitch De Geest, CEO van Citymesh, legt uit: “Als B2B operator voorzien we in connectiviteit op basis van verschillende technologieën. De stabiele, missie-kritische verbinding gebeurt hoofdzakelijk via onze private 4G- en 5G- netwerken, met de publieke netwerken als redundantie. Zo blijft het semi-autonome schip overal op de Vlaamse binnenwateren geconnecteerd.”

En wat met autonome vaart?

Vlaanderen heeft de ambitie uitgesproken om pionier te zijn in innovaties op de Vlaamse waterweg. Dit project past perfect in dat kader. Het goederenvervoer via de binnenwateren kampt namelijk met een aantal uitdagingen. Zo is er sprake van een toenemende congestie op de Vlaamse binnenwateren. Daarnaast is er een groeiend bemanningsprobleem: het is steeds moeilijker om gemotiveerd personeel te vinden voor routinevaart. SSN maakt de baan vrij voor compleet autonome vaart, iets wat beide problemen kan verhelpen. Door een combinatie van een kapitein die vanop afstand bijstuurt en artificiële intelligentie aan boord heb je minder personeel nodig en gaat het varen efficiënter. Autonome vaart biedt zo nieuwe perspectieven voor de toekomst.

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.