Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

Port of Zeebrugge stimuleert innovatie door investering in 5G-netwerk

23/10/2019

Gedreven door een duidelijke strategische visie van het havenbestuur investeert Port of Zeebrugge in een supersnel kritisch communicatienetwerk. 5G is dé sleuteltechnologie die vooral in de industrie een wereldwijde revolutie zal teweegbrengen. Het private 5G netwerk in de haven van Zeebrugge zal dé accelerator zijn voor innovatie in en rond de Zeebrugse haven.

De impact van innovatie en 5G-technologie in de haven

Het 5G-netwerk steekt vaart achter efficiënte, snelle en optimale connectiviteit. Het brein van dit netwerk staat in het datacenter van de haven. Hierdoor blijft alle data veilig binnen het eigen netwerk en is het onafhankelijk van externe invloeden.

In een eerste fase zal het netwerk gebruikt worden voor connectiviteit naar sleepboten, snuffelpalen, camera’s en kaaisensoren. Ook voor de nieuwe zeesluis zal betrouwbare connectiviteit cruciaal zijn. Daarnaast zal 5G ingezet worden bij de bedrijven in de haven voor dispatching, connectiviteit naar straddle carriers, track & trace systemen en kritische groepscommunicatie.

De eerste externe gebruikers van dit netwerk hebben zich reeds gemeld. Zij zullen het nieuwe netwerk gebruiken om communicatie tijdens het bouwen en onderhouden van offshore windmolenparken mogelijk te maken.

“We willen als havenbestuur onze private partners in de haven stimuleren om de beste innovatieve oplossingen toe te passen in elke stap van de logistieke keten. De 5G-technologie maakt dat mogelijk. We vonden het belangrijk om als havenbestuur hierin de eerste stap te zetten en een connectiviteitsbubbel op te zetten waar onze bedrijven gebruik van kunnen maken.”, zegt Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder MBZ / Port of Zeebrugge

Dankzij de realisatie van dit 5G-netwerk schakelen innovatie en automatisering een versnelling hoger. Zo zal dit platform de accelerator zijn voor IoT, autonome vaartuigen, augmented reality (AR), en drones. De hypersnelle en uiterst betrouwbare draadloze connectiviteitsbubbel zal bijdragen tot een versterking van de marktpositie van de haven zelf, de privébedrijven, betrokken overheden, belangenverenigingen en instanties.

Een digitale transformatie dankzij Citymesh.

Citymesh zorgt voor een end-to-end ondersteuning en voor de commerciële uitbating van het netwerk.

Mitch De Geest, CEO Citymesh: “Citymesh is verheugd om in samenwerking met de haven van Zeebrugge te kunnen bouwen aan de haven van de toekomst. Zowel op het vlak van continue veiligheid, operationele zekerheid als flexibiliteit biedt onze oplossing heel wat mogelijkheden. Deze keuze toont duidelijk aan dat Zeebrugge een langetermijnvisie hanteert en klaar is om de uitdaging omtrent digitale transformatie aan te gaan.”

Photo: "Marc Ryckaert (MJJR), CC BY 3.0, via Wikimedia Commons"

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.