Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

De Safety Drone van Citymesh wordt gebruikt bij testen van Brussels Airport en skeyes om vogels te verjagen

14/09/2021

Vogels en vliegtuigen: het is geen goede combinatie. Luchthavens stellen alles in het werk om te vermijden dat vogels in de buurt van vliegtuigen komen tijdens het opstijgen en landen. Daar zouden drones wel eens bij kunnen helpen. Vanaf 9 september 2021 testen Brussels Airport en skeyes in samenwerking met Citymesh in welke mate drones kunnen helpen bij het monitoren en verjagen van vogels in de buurt van de luchthaven.

NIEUWE TECHNOLOGIE VOOR HET WEGLEIDEN VAN VOGELS

De Bird Control Unit van Brussels Airport krijgt elke dag te maken met heel wat uitdagingen, namelijk vogels op de landingsbanen. Voor de veiligheid van zowel de dieren als het vliegverkeer is het noodzakelijk dat de vogels niet in de buurt van de vliegtuigen komen. Daar neemt de Bird Control Unit momenteel al verschillende maatregelen voor, maar dankzij nieuwe technologieën kan deze taak nog nauwkeuriger en efficiënter verlopen. Een van de oplossingen die naar voren worden geschoven, is het gebruik van drones. Hoewel ook drones en vliegtuigen meestal niet goed samengaan, kunnen drones mogelijk wel het gevaar van vogels beperken. Met de Safety Drone van Citymesh testen Brussels Airport en skeyes of ze de vogels in kaart kunnen brengen en weg kunnen leiden van opstijgende en landende vliegtuigen. Een extra paar ogen op de tarmac, als het ware. De drones maken ook gebruik van een natuurlijk afschrikmiddel: er is namelijk een luidspreker aan bevestigd die de geluiden van roofvogels afspeelt. De drones zouden dienen als extra hulpmiddel voor de Bird Control Unit.

Ward Van Ooteghem, CSO bij Citymesh: De luchthaven is een gigantisch groot terrein. Bovendien strekt het probleem zich ook uit buiten de terreinen, namelijk de zone waar vliegtuigen al laag boven de grond vliegen. Met drones kunnen op een zeer veilige maar eenvoudige manier ook die terreinen worden gemonitord.

Luister hier naar het gesprek tussen Ward Van Ooteghem en Radio 1 over de Safety Drone die op Brussels Airport worden ingezet.

VEILIGHEID KOMT OP DE EERSTE PLAATS

De drones die vogels verjagen, mogen natuurlijk geen gevaar vormen op de luchthaven. Daarom werden er operationele coördinatieprocedures opgesteld om een veilige werking te garanderen. Op deze manier verstoort de Safety Drone de werking van de luchthaven niet. In de procedures is bijvoorbeeld opgenomen dat ze op veilige afstand van de landingsbanen worden gebruikt en dat ze alleen mogen vliegen wanneer er geen vliegtuigen opstijgen of landen. Dankzij de nauwe samenwerking tussen de luchtverkeersleiders in de skeyes-toren, het personeel van het Airport Operations Centre op Brussels Airport en de dronepiloten van Citymesh hebben de dronevluchten geen invloed op de activiteiten van de luchthaven.

Deze testen zijn niet het eerste initiatief waarmee Citymesh Brussels Airport bijstaat. In april werden al testvluchten met drones uitgevoerd om te weten hoe drones een essentieel onderdeel van de werking van de luchthaven kunnen vormen. De specifieke use case die tijdens de voorgaande testen naar voren kwam voor het verjagen van vogels en andere dieren wordt nu dus verder uitgebreid met nieuwe testen. Deze dronevluchten worden mogelijk gemaakt dankzij het mobiele private netwerk dat Citymesh eerder al installeerde op Brussels Airport. Hiermee wordt de Citymesh Safety Drone vanop afstand bestuurd.

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.