Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze cookie policy.

Veiling voor toewijzing van 5G-spectrum vindt plaats in juni 2022

19/01/2022

Op 14 januari lanceerde het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) een oproep tot kandidaatstelling voor het toekomstige radiospectrum van 5G. Ook het bestaande 2G- en 3G-spectrum wordt opnieuw toegewezen. Er is sinds vorige week ook meer duidelijkheid over de voorwaarden die aan de spectrumlicentievergunning gekoppeld zijn. Belangstellenden kunnen zich tot 16 februari kandidaat stellen voor de veiling. De veiling voor het toekennen van de spectrumlicenties vindt vervolgens plaats in juni 2022 en zal anoniem verlopen.

TOEWIJZING VAN NIEUWE RADIOFREQUENTIEBANDEN

De koninklijke besluiten met betrekking tot de veiling voor het toekomstige spectrumgebruik werden in december 2021 in het Staatsblad gepubliceerd. Daarmee konden de voorbereidingen voor de veiling officieel van start gaan. Onder andere de bestaande radiofrequentiebanden op 900 MHz, 1800 MHz en 2100 MHz worden toegewezen. Deze worden momenteel al gebruikt voor 2G en 3G. De blikken zijn echter voornamelijk gericht op de frequentiebanden op 700 MHz, 1400 MHz en 3600 MHz. Deze nieuwe banden kunnen namelijk worden gebruikt voor de technologie die de hoofdrol zal spelen op de veiling: 5G.

SPECTRUMPAKKET VOORBEHOUDEN VOOR VIERDE TELECOMOPERATOR
Deze beslissing moet de concurrentie op de telecommarkt bevorderen, wat bedrijven en consumenten ten goede komt. Er werd eerder ook beslist dat de 5G-veiling een modulaire aanpak krijgt, waardoor het mogelijk is voor een vierde telecomspeler om zich op een specifiek marktsegment te richten. Citymesh beschikt al over een licentievergunning voor het spectrum op 2600 MHz en 3500 MHz, maar zou met de geveilde radiofrequentiebanden op 700 MHz, 1400 MHz en 3600 MHz een nationaal netwerk kunnen uitrollen voor B2B- en B2C-eindgebruikers.

Now this is it.
Time for action.

Onze samenwerking start hier! Neem contact op met ons team van netwerkprofessionals en vertel ons jouw opdracht. Wij zullen samen met jou de beste oplossingen selecteren en tillen jouw organisatie zo naar een hoger niveau.